MINNESAFTON FÖR JAN-OLOV OCH BJÖRN!

”Välkomna till Falu Jazzklubb och vår Minnesafton!

Under 2018 avled två av Falu jazzklubbs kanske största musikantprofiler som betytt mycket för Falu Jazzklubb.

För att hedra minnet av Jan-Olov Lindholm & Björn Askerlund bjuder vi in alla spelsugna musikanter och övrig publik som önskar delta i en förhoppningsvis trevlig kväll tillsammans med mycket musik och anekdoter, och det finns nog en hel del att berätta kring dessa två härliga musikanter!

Torsdag 6/12 kl 19.00 inleder Falu Storband med några låtar och sedan är scenen öppen för de musikanter och band som önskar framträda. Vi håller som vanligt till i Gamla Elverkets lokal på Ölandsgatan 8 i Falun. 

De musikanter och grupper som vill delta anmäler detta till:
Per Westblom på 070 – 228 10 09 eller via mail till; per.westblom@leksand.se 

Tillsammans kan vi få en trevlig kväll i den anda som så tydligt fanns kring Jan-Olov och Björn!
Fri entré!


Hoppas vi ses

hälsar Kjell Robertsson och Per Westblom, ordfförande respektive styrelseledamot för FALU JAZZKLUBB

 

ALF CARLSSON/JIRI KOTACA QUARTET PÅ FALU JAZZKLUBB 22/11

Alf Carlsson (gi), Jiri Kotaca (trp), Kristian Kuruc (tr) och Peter Korman ( b).

Alf Carlsson/Jirí Kotaca Quartet är en europeisk jazzgrupp som består av svenska, tjeckiska och slovakiska jazzmusiker. De möts i ett jazzkontext, men har tillåtit sig att dyka i sina respektive länders musikhistoria.

Resultatet blir starka, lyriska originalkompositioner men även arrangemang på tjeckiska, slovakiska och svenska folkmelodier. Efter tre europaturnéer med spelningar i Tjeckien, Slovakien, Holland och Tyskland letar de nu sig upp i våra trakter för att sprida sin musik!

Alf Carlsson är född och uppvuxen i Stockholm och frilansar i olika genrer, såsom mestadels jazz, rock pop. Han har en kandidatexamen frånjazzmusikerlinjen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och 2013 blev han tilldelad det prestigefyllda Albin Hagströmstipendiet för framstående gitarrister inom populärmusik. År 2016 blev han även tilldelad Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium.

Jirí Kotaca är en tjeckisk trumpetare som har varit väldigt verksam hittills i sin korta karriär. Förutom att spela i kvartetten, så driver han ett eget storband Cotatcha Orchestra som redan är ett av Tjeckiens mest anlitade storband.

Kristian Kuruc är en slovakisk trumslagare som är en ”sought after sideman” i Tjeckien och Slovakien. Han turnerar flitigt med bland annat Heart of Dixie och Cotatcha Orchestra. Han har en kanditatexa&Mac173;men från jazzinstutitionen på konservatoriet i Brno.

Peter Korman är en slovakisk kontrabassist som studerat på jazzkonservatoriet i Berlin för bla. Gregory Cohen. Nu är han en aktiv medlem i Matú Jakabcic big band, Jakub Tokoly Trio och har spelat med bland annat tenorsaxofonisten Gabor(HU) och Sullivan Fortner (USA).

Sisters of Jazz till Falu Jazzklubb 15 nov. 2018

Bandet består av sex prof. kvinnliga musiker från Danmark och Sverige: Anna Pauline Andersson SE (vocal & arr.), Pernille Bèvort DK (saxar), Lis Wessberg DK (trb), Catrine U. Frølund DK (pi), Ida Hvid DK (b) och Maria Dahlin SE (tr).

Sisters of Jazz och projektet ”It’s All About the Ladies”, hyllar de gömda, ibland glömda kvinnorna inom jazzen; instrumentalister, tonsättare, kompositörer och textförfattare som banat väg för många av de stora, manliga jazzikonerna men som kanske inte riktigt fått det rampljus vi anser de förtjänat: Mary Lou Williams, Nancy Hamilton, Ann Ronell, Irene Higginbotha, Peggy Lee och Marian McPartland (skulle fyllt 100 år i år!) för att nämna några.

Publiksuccé var än de har spelat såväl i Sverige som i Danmark.

Gamla Elverket, Ölandsgatan 8, Falun kl 19.00
Lättare förtäring finns i kaféet!
Entré: 200 kr. Medl 150 kr. Ungdom upp till 25 år fritt.

LARS EKSTRÖM LINEUP på Falu Jazzklubb 12 april kl 19.00

Thomas Caudery – trumpet
Torbjörn ”Totti” Allard – gitarr
Lars Ekström – kontrabas och sång


Thomas Caudery: Jazzmusiker som fått sin musikaliska uppväxt i Danmark. Spelat med bland andra Danska Radions Big Band, Copenhagen Art Ensemble och Peter Danemos Kapell. Med en mjuk klang väver han ihop sitt starkt melodiska uttryck med bebopens virtuosa tonspråk.

Torbjörn ”Totti” Allard: Musiker o Filmare som under 70-talet drog till USA och studerade vid den anrika jazzutbildningen Guitar Institute of Technology i Los Angeles. Totti behöver i övrigt ingen närmare presentation eftersom han under decennier berikat oss i Falun med sitt fantastiskt fina och spännande gitarrspel.

Lars Ekström: ”Har förmånen att spela med dessa utomordentligt begåvade herrar, i en av mina bästa Lineup-uppsättningar.”

Enklare servering och café från kl 17
Musik från kl 19

Entré 200:- (medlemmar 150:-) Gratis för ungdomar upp till 25 år.
Kontant eller swish.

Karl Olandersson kommer 15 mars till Falu Jazzklubb

Karl Olandersson - trumpet och sång, Magnus Hjorth - piano, Martin Sjöstedt - bas, Daniel Fredriksson - trummor.
 
Karl Olandersson, född i Hedemora, är en av Sveriges främsta och mest eftertraktade jazztrumpetare. Den 30 oktober 2017 släppte han sin fjärde skiva i eget namn, Simple As That, på skiv bolaget Stockholm Jazz Records. Den nya skivan innehåller musik från Olandersson själv samt tolkningar från jazzmusikens standardlåtar. Det är även sång från Karl i två av låtarna.
 
Karl Olandersson har frilansat flitigt i massor av olika sammanhang sedan examen från Kungliga Musikhögskolan 2001. Jazzen ligger honom närmst om hjärtat och han är medlem i en mängd små och stora grupper. Karl är också ofta förekommande i mer kommersiella sammanhang som exempelvis Let’s Dance i TV4, Idrottsgalan, Allsång på Skansen samt olika showspelningar med artister.
 
Olandersson har inspirerats av jazzhistoriens alla trumpetgiganter från Armstrong till Marsalis, men har samtidigt hittat ett personligt sätt att uttrycka sig på som präglas av spontanitet, god teknik, distinkt rytmik och harmonik, stor dynamisk spännvidd och ett uttrycksfullt sound.
 
Trion kring Karl Olandersson tillhör landets absolut främsta jazzmusiker och publiken kan se fram emot en färgstark, svängig och omväxlande afton med ett tätt musikaliskt samspel. Kvällens repertoar består nästan uteslutande av musik från den nya skivan.
 
Plats: Gamla Elverket, Ölandsagatan 8, Falun

Enklare servering från kl 17
Musik från kl 19 
Entré 200:- (medlemmar 150:-) Gratis för ungdomar upp till 25 år.
Kontant eller swish.

Lisa Björänge Quintet hos Falu Jazzklubb 1 mars 2018

Lisa Björänge - vocal, Jon Fält - trummor, Fabian Kallerdahl - piano, Pär-Ola Landin - kontrabas, Klas Toresson - tenorsax.

Lisa Björänge

brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många jazzvokalister som kommit fram på senare år. Lisas kompositioner handlar lika mycket om att lyfta fram texten och känslan som att skapa ett rum för musikerna att växa i, att hitta lekfullheten och samspelet och att bygga något nytt varje gång låtarna spelas. Den nya skivan, ”Resting Spirit”, är den tredje med gruppen och den första med originallåtar. Ett litet paket lekfull musik presenterat av Sveriges kanske just nu mest homogena jazzband.

Resan startade i Sveriges förnämsta plantskola för jazzmusiker, Sandviken, och sedermera Gävle jazzgymnasium med några hungriga, dedikerade och respektlösa unga musiker. Den unika skolmiljön, skapad av bland andra den legendariska pianisten Gösta Rundqvist, med jazz och samspel på egna villkor högst upp på schemat 7 dagar i veckan, gav studenterna möjlighet att växa till stora personliga karaktärer. Lisa började jamma med trumslagaren Jon Fält, basisten Pär-Ola Landin och saxofonisten Klas Toresson som alla nu hör till landets flitigast anlitade jazzmusiker. Det blev efterhand turnéer, inspelningar och lovord.

År 2013 hoppade göteborgaren och pianisten Fabian Kallerdahl på och rörde om ytterligare i grytan. Gruppen fick därmed sitt speciella sound och den attityd som man eftersträvat!

Plats: Gamla Elverket, Ölandsgatan 8, Falun

Enklare servering från kl 17
Musik från kl 19 
Entré 200:- (medlemmar 150:-) Gratis för ungdomar upp till 25 år.
Kontant eller swish.

Hannah Svensson-Filip Jers Band till Falu Jazzklubb 15 februari

Hannah Svensson – vocal
Filip Jers – munspel
Ewan Svensson – gitarr
Mattias Grönroos – kontrabas

Hannah Svensson har på relativt kort tid sjungit sig in i den svenska eliten bland jazzsångerskor. Hon framför både gamla jazzklassiker och nyare material med samma varma intensitet, närhet, innerlighet och självklarhet i rösten. Frasering och tajming är strålande och hon levererar sprudlande scatsång som om hon aldrig gjort annat!

Virtuose munspelaren Filip Jers har tagit upp stafettpinnen efter Toots Thielemans och Jan Johansson. Han är en mästare på sitt instrument och i hans musik smälter jazz och svensk folkmusik samman i en skön förening. Med sig denna afton har Hannah och Filip två av landets främsta jazzmusiker, Ewan Svensson gitarr, Mattias Grönroos kontrabas.

Enklare servering från kl 17
Musik från kl 19
Entré 200:- (medlemmar 150:-) Gratis för ungdomar upp till 25 år.
Kontant eller swish.

Trippel Werre med Klas Lindquist på Falu Jazzklubb 23 nov 2017

Ulf Johansson Werre - trombone/piano, Oscar Johansson Werre - trummor, Matilda Johansson Werre - sång/piano och Klas Lindquist - altsaxofon/klarinett.

Ulf Johansson Werre är i världsklass på både piano och trombone. Här presenterar han nästan hela sin musikaliska familj i en konsert som rymmer allt från 20-talets dixieland, swingklassiker, mainstream, ballader till funky soul.

Sonen Oscar behärskar redan olika stilar med ett dynamiskt sväng och driven teknik och har uppmärksammats i många olika sammanhang, bl.a. Ulf Johansson Werre Trio, olika ungdomsgrupper samt kvartett och kvintett i eget namn och, som ovan, i Leo Krepper Realities. Han har utsetts till ”Most Valuable Player” vid Youth Jazz Festival och studerar jazzslagverk på Musikhögskolan.

Dotter Matilda sjunger och spelar piano och har gått på musikklass på Skrapans gymnasium i Uppsala där hon utsågs till årets musikstipendiat. Hon rör sig mellan musikal, pop och jazz, sjunger i Uppsala University Jazz Orchestra som pappa Ulf leder och har redan medverkat på konserter där hennes röst, timing och frasering har rönt stor uppmärksamhet.

Klas Lindquist är en av våra finaste och mest anlitade altsaxofonister/klarinettister. Han har erhållit såväl Dompans som Alice Babs´stipendium och har egna grupper av högsta klass. Klas och Ulf har spelat ihop sedan 80-talet och rör sig ledigt mellan olika musikstilar med hjärtat i melodisk jazz med magiskt sväng.

Konserten startar kl 19.00

Soppa, smörgåsar och fika finns som vanligt att köpa i caféet!
Inträde: Medlemmar 150 kr, Icke medl. 200 kr och ungdom t.o.m. 25 år fritt.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/elQYtZEHdJc" frameborder="0" gesture="media" allowfullscreen></iframe>

MISSA INTE ULF JOHANSSON WERRE PÅ FJK 171123 kl 19.00

Bag Ladies på Falu Jazzklubb 9 nov. kl 19.00

Catharina Wiborgh - altsax, Gunnel Samuelsson - tenorsax & flöjt, Ann Blom - piano & sång, Patrik Boman - kontrabas och Gustav Pettersson - trummor.

Ett band bildat av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången i Skurup på 1980 talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger.
Det är Bebop! Groove! Bag!

Soppa, smörgåsar och fika finns som vanligt att köpa i caféet!
Inträde: Medlemmar 150 kr, Icke medl. 200 kr och ungdom t.o.m. 25 år fritt.

Leo Krepper Realities på Falu Jazzklubb 26 oktober kl 19.00

 Leo Krepper - gitarr, Ludvig Berghe - piano, Mauritz Agnas - kontrabas, Oscar Johansson Werre - trummor och Erik Tengholm - trumpet.

I våras släppte Leo Krepper sin debutskiva REALITIES. Releasen firades inför ett fullsatt Fasching i Stockholm. På skivan spelar musiker från tre olika generationer, där Gustavo Bergalli trakterar trumpet. När gruppen nu kommer till Falu Jazzklubb ersätts Gustavo p.g.a. utlandsvistelse av stjärnskottet Erik Tengholm*, som nyligen erhöll det prestigefyllda ”Faschings Vänners Stipendium 2017”

Musiken är skriven av Leo och består av många sångbara melodier och filmiska ljudlandskap som kombineras med jazzens improvisationsuttryck. Leo vill ha sagt att jazzmusiken är tidlös och är ett språk som kan användas för att kommunicera oavsett erfarenhet och ålder!

*Faschings Vänners styrelse motiverar sitt val av stipendiat såhär: ”Erik är en musiker som uppvisar en härlig kombination av framåtanda och musikalisk skicklighet. Han skyr inga sammanhang utan trivs som fisken i vattnet såväl i storband som i mindre band - han passar perfekt i ensemblespelet och tar för sig vid solistmicken även i splitter nya musikmiljöer. Den här mångsidigheten och oförvägenheten visar sig också i den bredd som kännetecknar Eriks profil där alla musikaliska stilar finns representerade i Eriks entusiastiska utövning – alltifrån Satchmos klassiska trumpet via bebopen till dagens moderna trumpetidiom.”

Lisen Elwin 4 på Gamla Elverket 29 september

Lisen Elwin, sång, Anna Blom, piano, Leo Lindberg, bas och Ali Djeridi, trummor. Gruppen bjuder på Jazzstandars men även Brel, Taube och Cornelis finns på repertoaren, liksom några av Lisens egna kompositioner.
Entré: 200:-, medl 150:-, Ungdom upp till 25 år fri entré!
VÄLKOMNA TILL EN SVÄNGIG KVÄLL!

Program till Falu Jazzklubbs jubileumsfest den 3 sept kl 15-23 på Gamla Elverket i Falun. FRI ENTRÉ!

Medverkande grupper vid Falu Jazzklubbs jubileumsfest den 3 sept kl 15-23 på Gamla Elverket i Falun

FJK- Höstprogram 2016

HÖSTENS PROGRAM FÖR FALU JAZZKLUBB är nu spikat och bjuder på många höjdpunkter. Alla aktiviteter sker på Gamla Elverket och starten sker lördag 3 september då Falu Jazzklubb 40.-årsjubilerar

FALU JAZZKLUBB FIRAR I ÅR 40 ÅR OCH DU BEHÖVS.....!!!!!

Falu Jazzklubb firar i år 40 år! Det var alltså 1976 som klubben blev medlem i Jazzriksförbundet. Många av de som var med och bildade klubben är tyvärr borta från jordelivet, men finns väl dokumenterade musikaliskt.
Säkert finns det många minnesvärda situationer från de första åren som skulle kunna återberättas. Därför vill jag be Dig som har något roligt att berätta om Falu Jazzklubbs första år att höra av Dig eller skriva till mig för vidare dokumentation på den här sidan!

Rolf Egil Jazsida på facebook.

Rolf Egil

Jazzminnen från 40 år efterlyses!

Falu Jazzklubb firar i år 40 år! Det var alltså 1976 som klubben blev medlem i Jazzriksförbundet. Många av de som var med och bildade klubben är tyvärr borta från jordelivet, men finns väl dokumenterade musikaliskt.
Säkert finns det många minnesvärda situationer från de första åren som skulle kunna återberättas. Därför vill jag be Dig som har något roligt att berätta om Falu Jazzklubbs första år att höra av Dig eller skriva till mig för vidare dokumentation på den här sidan!

Rolf Egil Jazsida på facebook.

Rolf Egil