Ung Jazz presenterar jazzelever från Faluns kulturlinjer

Ung Jazz i Falun presenterade den 30 november 2016 ett antal jazzgrupper med elever från Faluns kulturlinjer. Här presenteras ett litet urval från kvällen på Gamla Elverket i Falun inför en stor publik.

Sjöviks Jazzelever på Falu Jazzklubb/Ung Jazz Falun

Det blev en minnesrik kväll när 11 jazzelever från Sjöviks Folkhögskola besökte Falu Jazzklubb och Ung Jazz Falun den 24 november 2016. Två grupper bjöd bl a på ett par uruppföranden av egna kompositioner. Därefter bjöds det in till en "Open Stage" som blev en härlig blandning av unga och gamla jazzmusikanter i skön förening i på Gamla Elverkets jazzscen. Rolf Egil Bergström fick en pratstund med Kerstin Sonnbäck som är en eldsjäl för jazzen på Sjövik.

Leif Borgert intevjuas om "The Ellingtonians"

Leif Borgert i Orsa har ett stort hjärta för Duke Ellingtons musik. Den 28 oktober 2016 gästade han med sin grupp "The Ellingtonians" i en fullsatt Falu Jazzklubb. Rolf Egil Bergström passade på att för klubbens räkning få höra lite mer om gruppen och dess bakgrund i den här intervjun med Leif i "Röda Rummet".

Lyssna på Leif Borgert och The Ellingtonians på Falu Jazzklubb här:

akt 1:   http://bambuser.com/v/6509318

akt 2:1 http://bambuser.com/v/6509391

akt 2:2 http://bambuser.com/v/6509422

Sjöviks jazzelver och Open Stage på Falu Jazzklub 24 november

Jazzelever från Sjöviks Folkhögskola inleder kvällen. Därefter blir det "öppen scen" för jazzsolister och grupper som vill framträda. Klubben inbjuder alla att vara med och det är redan klart att Ulf Ingers med Kjell, som gjorde stor succé på jubileumsträffen den 3 september, kommer att medverka. Men det finns plats för många fler så ta chansen. Sprid ditt jazzbudskap och anmäl Ditt intresse till någon i klubbens styrelse. www.falujazz.se.
Kvällen är ett samarbete mellan Falu Jazzklubb och Ung Jazz i Falun och startar kl 19.00 på Gamla Elverket, Ölandsgatan 8, i Falun.

Härligt orgelsväng med Andreas Hellkvist trio

Andreas Hellkvist gästade Falu Jazzklubb den 13 oktober med sina nya trio bestående av Samuel Hällkvist, gitarr, Daniel Olsson, trummor och Andreas själv på en Hammond B3. Rolf Egil Bergström fick en pratstund med Andreas i pausen.

Konserten med Andreas Hellkvist Trio kan avnjutas här:

Akt 1: https://bambuser.com/v/6493061

Akt 2: https://bambuser.com/v/6493114

Ellen Andersson Quartett med Nisse Sandström 10 november kl 19.00 på Gamla Elverket

10 november kl.19.00

Ellen Andersson (sång), Anton Forsberg (gi), Hannes Jonsson (b), Sebastian Brydniak (tr), Nisse Sandström (sax).

Ellen Andersson Quartet är en ny grupp som redan har hyllats av recensenterna för sina livespelningar i Sverige och i början av hösten släpps debutalbumet ”I’ll Be Seeing You” inspelad i Köpenhamn.

Vokalisten Ellen Andersson är en av de mest unika jazzvokalisterna i Sverige just nu, och hon är förutom melodibärare och textförmedlare också en mycket fin improvisatör.

Gruppen framför standardlåtar i egna arrangemang. Musiken har en stor berättelsemässig och emotionell spännvidd, där lekfullhet möter stort allvar.

Nisse Sandström har i över femtio år varit en av landets mest hyllade tenorsaxofonister. Han skivdebuterade 1972 med ”The Painter” som valdes till årets gyllene skiva samma år. Nisse var bl.a. medlem i basisten Red Mitchells Communication mellan 1973 och 1988 och har jobbat med en lång rad jazzlegender. Han har även uppträtt på flera internationella jazzscener som Village Vanguard och Fat Tuesday’s i New York - och nu gästar han alltså Falu Jazzklubb med Ellen Andersson Quartet!

www.youtube.com/watch?v=2DFAXQ1dm8o
www.ellenandersson.com
www.facebook.com/ellenanderssonquartet

Leif Borgert och The Ellingtonians 27 oktober kl 19.00 på Gamla Elverket

Torbjörn Isaks (trp/flgh.), Alexandra Särström (sax), Åsa Sundstedt (accordeon), Leif Borgert (sax/pi), Oskar Bond (pi), Anders Olsson (b), Hans-Erik Grandin (tr) och Nina Segerstedt (sång).

”Jazztrumpetaren Miles Davis har sagt att alla musiker då och då borde lägga ner sina instrument och skänka en tacksamhetens tanke till Duke Ellington - pianist, kompositör och orkesterledare med en 50-årig internationell karriär. Mitt första möte med Ellingtons musik var under slutet av 1980-talet, då Falu Storband tillsammans med Falu kammarkör och Lena Willemark framförde material från hans kyrkokonserter. Jag upptäckte då att Ellingtons kompositioner och sätt att utnyttja orkesterns kvaliteter var något utöver det vanliga.

I kvällens konsert möter vi Ellington som kompositör i olika musikaliska miljöer. När jag skrivit arren för mina vänner i bandet har jag haft ambitionen att förmedla de känslor, som förknippas med Ellingtons musik (’In a sentimental mood’, ’In a mellow tone’ … ) och dessutom ge varje bandmedlem möjligheter att själv uttrycka sig i ton, klang och rytm. Vi gör också några musikaliska utflykter och besöker andra jazzskapare i Ellingtons anda. Jag hoppas att du som lyssnar känner igen dig och ibland också låter dig överraskas.”

Leif Borgert (Musikalisk ledare och arrangör, fd ledare för Falu Storband och Mulliganettes)


Andreas Hellkvist trio - 13 oktober kl. 19.00 på Gamla Elverket

Andreas Hellkvist (Hamond B3), Samuel Hällkvist (gitarr), Daniel Olsson (trummor).

I maj i år släppte Andreas Hellkvist skivan ”Finally!”, den första i eget namn. Mestadels egna kompositioner i gränslandet mellan jazz, soul, gospel och funk. På skivan spelar Daniel Olsson samt tre olika gitarrister och en av dem är Samuel Hällkvist. I och med detta har en nygammal trio, bestående av Andreas, Daniel och Samuel, väckts till liv.

Låtarna från skivan och Andreas kompositioner i övrigt utgör basen för repertoaren. Formatet är det för orgeljazz typiska orgel-gitarr-trummor, men soundet är mestadels inte så typiskt för en orgeljazztrio. Andreas har gästat klubben tidigare, då som medlem i Trinity. Inlevelse, virtousitet och lekfullhet – oavsett vilken stil det rör sig om är Andreas Hellkvists kännetecken desamma!

Samuel, sedan många år bosatt i Köpenhamn, en jazzgitarrist som aldrig varit rädd för att gå sin egen väg. En musikant med integritet och mod att våga utmana normer och traditioner men heller inte rädd att hålla sig till dem ifall sammanhanget så kräver.

Daniel är en mångsidig jazztrumslagare som figurerar i många olika musikaliska sammanhang. Det gör honom till den ideala trummisen i denna grupp, eftersom musiken spänner över ett ganska brett spektrum, från råsvängig jazz och funkiga beat till ballader.


Lisen Elwin 4 på Falu Jazzklubb

Lisen Elwin 4 besökte Falu Jazzklubb 2016-09-29 och Rolf Egil Bergström fick en liten pratstund med Lisen i pausen om hennes bakgrund och karriär.

Lyssna på Lisen Elwin 4:s konsert här:

Akt 1: http://bambuser.com/v/6476366

Akt 2: http://bambuser.com/v/6476417

 

 

Härlig säsongavslutning med DUBB på Falu Jazzklubb/Ung Jazz Falun

DUBB, Dalarnas Ungdoms Big Band, svarade för en härlig säsongavslutning på Falu Jazzklubb den 28 april 2016 under ledning av Melker Brodin. Här ett litet reportage signerat Rolf Egil Bergström.

Charlottas Burnin´ Trio trivdes med publiken på Falu Jazzklubb

Den 14 april gästade "Charlottas Burnin´ Trio Falu Jazzklubb på Gamla Elverket. Trion är en av de mer uppmärksammade unga jazzgrupperna just nu och de trivdes väl med publiken på Elverket.
Gruppen leds av gitarristen Charlotta Andersson som här berättar om gruppen och sig själv för Rolf Egil Bergström.

Lyssna på konserten med Charlottas Burnin´ Trio här:

Akt 1: http://bambuser.com/v/6211076

Akt 2: http://bambuser.com/v/6211250

Stig Linds Little Big Band - Still swinging sedan 1977!

Stig Linds Little Big Band gjorde succé hos Falu Jazzklubb på Gamla Elverket den 17 mars. Lokalen var fullsatt och det bjöd på mycket nostalgiska minnen hos publiken när bandet drog igång. Efter pausen inbjöds också publiken till dans och många passade på att ta sig en "tryckare". I den här intervjun av Rolf Egil Bergström berättar två av orkesterns grundare, Stig Lindstedt och Lars Hilleskär om bandets utveckling.

Lyssna på konserten här:

Del 1: http://bambuser/com/v/6162003

Del 2: http://bambuser/com/v/6162003

Linnea Landström - ung jazzelev på Sjövik med stor talang

Åtta jazzelever från Sjöviks folkhögskola
utanför Avesta svarade för ett inspirerande framträdande hos Ung Jazz i Falun den 9 mars. Gamla Elverket var platsen. Eleverna var uppdelade i två kvartetter med komp och sång och bjöd på nummer av bl a Jeanette Lindström, Lina Nyberg och Rigmor Gustafsson.

Avslutningen var magnifik med Luleåflickan Linnea Landströms tolkningar av två låtar av Rigmor Gustafsson. Med den scennärvaron bör hon ha stora möjligheter att komma vidare på jazzens tiljor och därför passade jag på och fråga hur hennes planer ser ut:

Gruppen Bobek: Hannes Lindhagen, gitarr; John Skörd, bas; Morgan Berglund, trummor och Linnea Landström, sång.

Gruppen Bob från Sjövik: David Berrio Garcial gitarr; Agnes Block, bas; Jacob Lundberg, trummor och Eli Rylander Sagrén, sång.

Amanda Sedgwick, saxofonist i Charlie Parkers anda

En höjdarkväll blev det……
precis som jag förutspådde, när Amanda Sedgwick kvintett gästade Falu Jazzklubb på Gamla Elverket i Falun den 18 februari.
Jazz i bl a Charlie Parkers anda plus flera egna kompositioner stod på programmet som avslutades med en härlig version av gamla Perdido.
Två högst kompetenta ersättare hade hastigt fått kallas in, nämligen basisten Björn Lundén och trummisen Matti Puttonen som båda smälte väl in i gruppen där den amerikanske trumpetaren Dwayne Clemons tillsammans med saxofonisten Amanda Sedgwick var ”frontare” med många sköna och stundtals riviga solon som förgyllde aftonen.
Den unge, blott 22-årige pianisten, Leo Lindberg var också värd särskild uppskattning för rader av inspirerande och ekvilibristiska stick på tangenterna.
Tilläggas kan också att Amanda visade vilken fullfjädrad jazzvokalist hon är med ett brett tonregister och suverän mikorofonbehandling.

Vill du veta mer om Amanda så ta del av denna intervju!

Some Funk Junk hos Falu Jazzklubb

Gävlebandet "Some Funk Junk" gästade Falu Jazzklub den 4 februari och gav en mycket uppskattad konsert med mycket sväng och härliga solon. Batteristen Patrik Englin som var med och startade bandet imponerade med sitt lyhörda och tekniskt avancerade jobb bakom trumsetet. Han intervjuas här av Rolf Egil Bergström om bandets tillkomst och utveckling.

Här kan Du ta del av konserten!

Akt 1: http://bambuser.com/v/6081629

Akt 2: http://bambuser.com/v/6081731

Jazzsångerskan Lena Swanberg på Falu Jazz Klubb

Lena Swanberg kvintett inledde 2016 års jazzkonserter i Falu Jazz Klubbs regi på Gamla Elverket i Falun 2016-01-21. Hon intervjuas här av Rolf Egil Bergström.

Här finns länkarna till konserten med Lena Swanberg kvintett:

Akt 1: http://bambuser.com/v/6053261

Akt 2: http://bambuser.com/v/6053370

Om inte länkarna fungerar - gå direkt till: http://gamlaelverket.se/live.php